Huid op huid - Buidelen buideltop

De Buideltop - Een top om te knuffelen!

 

HECHTING EN KRAAMTIJD MET JE BABY

Zwanger zijn... een bijzondere tijd waar je van kan genieten, maar die je ook gebruikt om je voor te bereiden op de komst van je kleintje. Je volgt een bevallingscursus, richt de babykamer in en koopt een kinderwagen. We vergeten soms wat het belangrijkste is in de eerste levensfase van je baby, namelijk... jij als moeder!

De postpartumfase, vaak het vierde trimester genoemd, is niet alleen een ingrijpende fase voor jou als moeder, maar ook voor je kleintje. Als je baby het voor het zeggen had, zou hij liever nog wat langer in je buik blijven. De overgang van de baarmoeder naar de wereld is groot, de buideltop kan hierbij helpen door het huid-op-huid contact te stimuleren. Laat je baby rustig op eigen tempo wennen aan alle nieuwe aspecten van het leven. Geef langer het veilige baarmoeder gevoel en geniet van alle voordelen van huid-op-huid contact. Want dit geeft zowel jou als je kleintje een veel betere start!!!

 

Maar... Wat is buidelen? Hoe lang moet je buidelen met je baby? Waarom is huid op huid contact met je baby zo belangrijk?

 

In de buik is je baby gewend aan warmte, donkerte en gedempte geluiden. Mama is altijd dichtbij met haar hartslag, stem en bewegingen. Bij de geboorte komt je kleintje in een compleet andere wereld en moet hij zelfstandig ademhalen, zichzelf op temperatuur houden en aangeven wanneer hij honger heeft. Daarom is de beste plek om tot rust te komen tegen het warme lichaam van mama of papa aan.

Huid-op-huid contact helpt je baby om zich veilig en geborgen te voelen, stress te verminderen en borstvoeding te bevorderen.

 

Voordelen van de Buideltop:

 • Versterkt de hechting: Huid-op-huid contact stimuleert de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine, waardoor zowel jij als je baby zich rustiger en gelukkiger voelen.
 • Verbeterde borstvoeding: Oxytocine helpt bij de melkproductie, waardoor borstvoeding gemakkelijker op gang komt.
 • Minder stress voor jullie beiden: Je baby voelt zich veilig en geborgen, wat stress vermindert.
 • Gezonde ontwikkeling: Buidelen is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van premature en pasgeboren baby's tot 3 maanden oud.
 • Discreet en minder belastend: Met de top zorg je dat je veilig huid-op-huid contact hebt. Je creëert een natuurlijke overgang vanuit de buik, terwijl je er bedekt bij ligt. De top maakt het buidelen minder belastend voor je armen en schouders. 

 Hoe gebruik je de buideltop:

 1. Zoek een comfortabele plek en zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. (denk aan, spuugdoekje, drinken, tijdschrift)
 2. Trek de top aan over je ontblote bovenlichaam. Het maatlabel markeert de bovenkant / achterkant. 
   
 3. Is het koud in huis? Trek dan ook een vest aan dat open is aan de voorkant.
 4. Leg je baby met alleen een luiertje en eventueel een mutsje op je ontblote borst. Het hoofdje van je baby ligt net boven je borsten.Buideltop omhoog trekken
 5. Trek de buideltop omhoog tot aan baby’s nekje en zorg dat het hoofdje vrij kan ademhalen. dus dat zijn hoofdje goed boven de top uitkomt.
 6. Gebruik de buideltop in liggende, zittende of halfzittende houding.
 7. De top zorgt voor privacy. Je hebt tijdens het buidelen geen ontbloot bovenlichaam.
 8. Het buidelen is een moment van rust voor je kleintje, pak dus ook je eigen rust en geniet van het moment.

Buideltips:

 • Buidel minstens een uur, drie tot vier keer per week in de eerste drie maanden.
 • Plan buidelmomenten wanneer het voor jou prettig is, bijvoorbeeld 's avonds na een badje of 's middags in plaats van een dutje.
 • Onderbreek de slaapcyclus van je baby niet; laat hem rustig doorslapen.

Wil je meer weten over het buidelen of heb je vragen?

Neem contact met ons op!

 

Terug naar blog

2 reacties

Ik heb de top gekocht omdat ik een keizersnede kreeg. Ik heb hem na de bevalling direct aangekregen en mijn kleine meid bij mij genomen. Ik heb de top de eerste dagen niet uitgedaan. Het was een cadeautje om zo mijn kraamtijd met haar door te brengen.
Jullie verkopen een fantastisch product, wat eigenlijk standaard zou moeten zijn voor alle kraam mama’s!!!! Keep up the good work!!

Karin van Dorp

Ik ben helemaal fan! Ik heb de top gekocht op aanraden van mijn Kraamhulp. Mijn borstvoeding kwam niet goed op gang. De top was binnen een dag binnen en na een dag spoot de voeding er bijna uit. Ik kan dit echt aan elke ouder adviseren! Een absolute must voor op je babyuitzet lijst!

Lisa de Vries

Reactie plaatsen